Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem
554.9 kcal /
2323.2 kJKalorie
2323.2 kJKalorie
11.8 gBiałko
50.6 gWęglowodany
34.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia ramekinów
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego plus dodatkowa ilość do oprószenia ramekinów
- 150 g twarogu wędzonego, podzielonego na kawałki
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 6 jajek
- 150 – 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. 8 ramekinów (Ø 8 cm), natłuścić masłem, oprószyć kakao, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, rozdrobnić3 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, roztopić3 min/60°C/obr. 1.
- Dodać jajka, cukier, mąkę i kakao, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobniony twaróg, wymieszać kopystką. Ciasto równomiernie przełożyć do przygotowanych ramekinów, piec 10-12 min (180°C, termoobieg). Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z ramekinów, używając żaroodpornej rękawicy kuchennej i odkrawając ciasto od ścianek ostrym nożem. Przekładać na talerze.
- Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.