Placki z kaszy manny z sosem owocowym
320 kcal /
1340 kJKalorie
1340 kJKalorie
9.2 gBiałko
48.9 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos owocowy: 200
- g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych
- 80 – 100 g wody
- 50 g cukru
- Placki z kaszy manny: 170
- g kaszy manny błyskawicznej
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć owoce leśne, dodać wodę i cukier, gotować15 min/100°C/obr. 2. Sos przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę mannę, dodać mleko, dokładnie wymieszać, odstawić na 20 min, aby kasza manna wchłonęła mleko. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min/50°C/obr. 1.
- Dodać napęczniałą kaszą mannę, żółtka, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać25 s/obr. 5. Ciasto na placki przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna.Zdjąć motylek.Pianę delikatnie przełożyć do miski z ciastem, przemieszać za pomocą kopystki.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki kłaść na gorący olej porcje ciasta, tworząc okrągłe placki (Ø 6 cm). Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Placki z kaszy manny podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem owocowym.