
Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną
605.5 kcal /
2535 kJKalorie
2535 kJKalorie
35 gBiałko
79.8 gWęglowodany
17.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 500 g wieprzowiny np. łopatki szynki, bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej papierowym ręcznikiem
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 2 pęczki), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 250 g cebuli pokrojonej w 3 mm półplastry
- 200 g dzikiego ryżu
- 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- 700 g wody
- ¾ – 1
- łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 40 g śliwek suszonych, bez pestek
- 10 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 5 g liści szałwii, świeżych
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- masło do natłuszczenia pierścienia do potraw
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać czosnek, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać 250 g wieprzowiny i ½ łyżeczki papryki słodkiej, upewniając się, że mięso jest równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Zrumienione mięso wraz z sokami przełożyć do innego naczynia, odstawić. Czosnek pozostawić w naczyniu miksującym.
- Do naczynia miksującego dodać marchewkę i 20 g natki pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać soki z rumienienia mięsa i cebulę, dusić10 min/120°C//obr. .
- Dodać zrumienione mięso, pozostałe 250 g wieprzowiny, dziki ryż, ryż biały, wodę, pozostałe ½ łyżeczki papryki słodkiej, kmin rzymski, pieprz, sól i koncentrat pomidorowy. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, uruchomić Gotowanie Ryżu. Przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić na 15-20 min (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, pozostałe 10 g natki pietruszki, kolendrę i szałwię, dodać sok z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia z pilawem, dokładnie wymieszać kopystką. Pierścień do potraw (ring Ø 10 cm) natłuścić masłem, postawić na talerzu, wypełnić pilawem, lekko docisnąć łyżką i zdjąć. W ten sposób postępować z kolejnymi porcjami. Pilaw z dzikim ryżem i wieprzowiną udekorować natką pietruszki i kolendrą, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.