Pilaw z botwinką i souvlaki wieprzowe na patyku
1980 kcal /
8289.9 kJKalorie
8289.9 kJKalorie
146.5 gBiałko
152.2 gWęglowodany
94.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 600 g polędwicy wieprzowej pokrojonej na 2,5 cm kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego do skropienia
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 pęczek botwiny w całości (ok. 350g)
- 120 g cebuli
- 1050 g wody
- 80 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- 150 g ryżu basmati
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z czosnkiem, odważyć do niej wieprzowinę, 20 g oliwy z oliwek, 20 g soku z cytryny, dodać oregano, tymianek, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i liście laurowe, wymieszać kopystką, odstawić do zamarynowania na 2 godz. W tym czasie z botwinki oddzielić buraczki od łodyg i liści. Łodygi i liście botwinki pokroić na 2 cm kawałki, odstawić. Buraczki obrać i przekroić na pół.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane buraczki, cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 20 g oliwy z oliwek, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pokrojone łodygi i liście botwinki i 50 g wody, dusić8 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ser feta, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Zamarynowane kawałki polędwiczki nabijać na patyczki do szaszłyków, następnie ułożyć 2 sztuki w dolnej części przystawki Varoma i 2 sztuki na wkładzie Varomy, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1000 g wody, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek z ryżem, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze17-20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ryż przełożyć do naczynia z botwinką i fetą, dodać 1 łyżeczkę pieprzu, skropić 1-2 łyżeczkami soku z cytryny, dokładnie wymieszać kopystką.
- Pilaw z botwinką i souvlaki wieprzowe na patyku przełożyć do plastikowych pojemników i zapakować w formie lunchboxu.
