Pilaw z botwinką i souvlaki wieprzowe na patyku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1980 kcal /
8289.9 kJ
Kalorie
146.5 gBiałko
152.2 gWęglowodany
94.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g polędwicy wieprzowej pokrojonej na 2,5 cm kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego do skropienia
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 pęczek botwiny w całości (ok. 350g)
  • 120 g cebuli
  • 1050 g wody
  • 80 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
  • 150 g ryżu basmati

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z czosnkiem, odważyć do niej wieprzowinę, 20 g oliwy z oliwek, 20 g soku z cytryny, dodać oregano, tymianek, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i liście laurowe, wymieszać kopystką, odstawić do zamarynowania na 2 godz. W tym czasie z botwinki oddzielić buraczki od łodyg i liści. Łodygi i liście botwinki pokroić na 2 cm kawałki, odstawić. Buraczki obrać i przekroić na pół.
  3. Do naczynia miksującego włożyć obrane buraczki, cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 20 g oliwy z oliwek, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać pokrojone łodygi i liście botwinki i 50 g wody, dusić8 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać ser feta, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Zamarynowane kawałki polędwiczki nabijać na patyczki do szaszłyków, następnie ułożyć 2 sztuki w dolnej części przystawki Varoma i 2 sztuki na wkładzie Varomy, odstawić.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1000 g wody, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
  10. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek z ryżem, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze17-20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ryż przełożyć do naczynia z botwinką i fetą, dodać 1 łyżeczkę pieprzu, skropić 1-2 łyżeczkami soku z cytryny, dokładnie wymieszać kopystką.
  11. Pilaw z botwinką i souvlaki wieprzowe na patyku przełożyć do plastikowych pojemników i zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry