
Pilaw cielęcy
527 kcal /
2204 kJKalorie
2204 kJKalorie
41 gBiałko
54 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 60 g sera żółtego np. emmentaler gouda, pokrojonego na kawałki
- 70 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 20 g masła klarowanego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ½
- łyżki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 600 g cielęciny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 kawałek skórki z cytryny (2-3 cm), ekologicznej, bez białych błonek
- 250 g wody
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną pietruszką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i paprykę ostrą, dusić3 min/120°C//obr. 2.
- Dodać cielęcinę, dusić10 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pieprz, sól, koncentrat bulionu warzywnego, skórkę z cytryny i wodę, gotować10 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
- Do naczynia miksującego dodać ryż, wymieszać30 s//obr. 2. Ryż z mięsem przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec pod przykryciem 45-55 min (150°C). Wyjąć naczynie z piekarnika, ostrożnie zdjąć przykrywkę, ponownie wstawić naczynie do piekarnika, piec kolejne 5-10 min (150°C). Ostrożnie usunąć skórkę z cytryny z upieczonego pilawu.
- Pilaw cielęcy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany rozdrobnioną pietruszką z serem i kwaśną śmietaną.