Pilaw cielęcy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
527 kcal /
2204 kJ
Kalorie
41 gBiałko
54 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g sera żółtego np. emmentaler gouda, pokrojonego na kawałki
  • 70 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ½
  • łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 600 g cielęciny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 kawałek skórki z cytryny (2-3 cm), ekologicznej, bez białych błonek
  • 250 g wody
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną pietruszką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i paprykę ostrą, dusić3 min/120°C//obr. 2.
  5. Dodać cielęcinę, dusić10 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać pieprz, sól, koncentrat bulionu warzywnego, skórkę z cytryny i wodę, gotować10 min/100°C//obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
  7. Do naczynia miksującego dodać ryż, wymieszać30 s//obr. 2. Ryż z mięsem przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec pod przykryciem 45-55 min (150°C). Wyjąć naczynie z piekarnika, ostrożnie zdjąć przykrywkę, ponownie wstawić naczynie do piekarnika, piec kolejne 5-10 min (150°C). Ostrożnie usunąć skórkę z cytryny z upieczonego pilawu.
  8. Pilaw cielęcy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany rozdrobnioną pietruszką z serem i kwaśną śmietaną.
Przewijanie do góry