Piknikowe wegetariańskie empanadas
165 kcal /
689 kJKalorie
689 kJKalorie
3 gBiałko
16 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 300 – 350
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- ¾
- łyżeczki soli
- 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 80 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 150 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Ciasto: 400
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, rozmiar L (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
- 120 g wody
- 1 łyżeczka octu (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidorki koktajlowe, paprykę, oliwki, marchewkę, zioła prowansalskie i pieprz, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C//obr. . Duszone warzywa odsączyć z nadmiaru płynu za pomocą koszyczka, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie przygotować ciasto.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i sól, dodać masło, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać 1 jajko, wodę i ocet, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do miski. Uformować w kulę, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 15 min.
- Rozgrzać piekarnik do 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat. Uformować w wałek dł. ok. 25 cm, pokroić na 20 kawałków (ok. 30 g każdy, patrz wskazówka), przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, aby zapobiec wysychaniu. Kawałki ciasta rozwałkować na placki (Ø 12 cm, grubość 3 mm). Na każdy placek nałożyć czubatą łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, tworząc pieróg, następnie docisnąć krawędzie widelcem lub uformować falbankę. Empanadas układać na wcześniej przygotowanej blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 15-20 min (220°C), jedna blacha po drugiej, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy. Przełożyć na kratkę do studzenia. Piknikowe wegetariańskie empanadas podawać na ciepło lub po ostudzeniu.