Pikle z ogórków z koperkiem
25.6 kcal /
107.1 kJKalorie
107.1 kJKalorie
0.5 gBiałko
6 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 – 20 g koperku, świeżego świeżego
- 400 g ogórkówgruntowych nieobranych, pokrojonych na kawałki
- 200 g wody
- 50 g octu spirytusowego 10%
- 30 g cukru
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki białejgorczycy w ziarnach
- ½
- łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
- 1 – 2 ząbki czosnku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ogórki, rozdrobnić2 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ocet, cukier, sól, gorczycę, pieprz i czosnek, gotować6 min/100°C/obr. 0.5.
- Rozdrobnione ogórki przełożyć do szczelnie zamykanych słoików, zalać powstałą zalewą, zakręcić słoiki i postawić do góry dnem. Pikle z ogórków z koperkiem podawać jako dodatek do burgerów lub potraw z grilla.