Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
236.2 kcal /
988.1 kJKalorie
988.1 kJKalorie
3.5 gBiałko
55.2 gWęglowodany
1.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 2000 g ogórkówgruntowych średniej wielkości
- 1200 g wody
- 300 g octu 10%
- 260 g cukru
- 100 g musztardy francuskiej
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka białejgorczycy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć w równej ilości do słoików, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić8 s/obr. 4.5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć w równej ilości do słoików, do każdego słoika dodać połówkę ząbka czosnku. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, odstawić. Do słoików wkładać pionowo odważone ogórki, dokładnie dociskając, aby nie pozostawały między nimi wolne przestrzenie.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet, dodać cukier, musztardę, sól i gorczycę, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do słoików z ogórkami. Słoiki natychmiast zakręcić. Wstawić do piekarnika i pasteryzować 25 min (120°C). Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pikle z ogórków w zalewie musztardowej podawać jako dodatek.