Pikle z łodyg jarmużu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
664.9 kcal /
2782 kJ
Kalorie
17 gBiałko
141.7 gWęglowodany
4.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynata: 1000
  • g wody
  • 300 g octu spirytusowego 10%
  • 100 g cukru
  • 30 g soli
  • 300 – 400 g jarmużu tylko łodygi, pokrojone na 3-4 cm kawałki
  • 20 g cebuli pokrojonej w pióra
  • 10 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w plastry
  • Pikle: 2
  • ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka białejgorczycy
  • ½
  • łyżeczki kolendry, świeżej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma. odważyć do niej łodygi jarmużu, cebulę i papryczkę chili, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  2. W słoiku umieścić łodygi jarmużu, dodać cebulę, papryczki chili, czosnek, gorczycę, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Całość zalać gorącą marynatą, mocno zakręcić słoik i odwrócić do góry dnem. Odstawić w chłodne i zacienione miejsce na minimum 24 godz. Pikle z łodyg jarmużu podawać jako dodatek do potraw.
Przewijanie do góry