Pikle z łodyg jarmużu
664.9 kcal /
2782 kJKalorie
2782 kJKalorie
17 gBiałko
141.7 gWęglowodany
4.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata: 1000
- g wody
- 300 g octu spirytusowego 10%
- 100 g cukru
- 30 g soli
- 300 – 400 g jarmużu tylko łodygi, pokrojone na 3-4 cm kawałki
- 20 g cebuli pokrojonej w pióra
- 10 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w plastry
- Pikle: 2
- ząbki czosnku
- 1 łyżeczka białejgorczycy
- ½
- łyżeczki kolendry, świeżej
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 10 ziaren pieprzu czarnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma. odważyć do niej łodygi jarmużu, cebulę i papryczkę chili, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- W słoiku umieścić łodygi jarmużu, dodać cebulę, papryczki chili, czosnek, gorczycę, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Całość zalać gorącą marynatą, mocno zakręcić słoik i odwrócić do góry dnem. Odstawić w chłodne i zacienione miejsce na minimum 24 godz. Pikle z łodyg jarmużu podawać jako dodatek do potraw.