Pikle z krojonej cebuli (TM5)
110.3 kcal /
461.6 kJKalorie
461.6 kJKalorie
1.5 gBiałko
19.1 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 260 g wody
- 260 g białego octu winnego
- 20 g cukru
- 10 g soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać cukier i sól, gotować7 min/100°C/obr. 1. W tym czasie pokrojoną cebulę rozdzielić między 3 wyparzone słoiki (ok. 330 ml każdy), zostawiając ok. 1,5 cm miejsca do górnej krawędzi. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła cebulę (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Zamknąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia, następnie odstawić do lodówki na 2 dni. Pikle z krojonej cebuli przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.