Pikantny chutney marchewkowy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
358.9 kcal /
1501.5 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
88.5 gWęglowodany
0.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 5 – 7 gałązek natki pietruszki, świeżej
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • skórka z 1 cytryny sparzonej
  • 40 g papryczek chili, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 900 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 55 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 200 g białego octu winnego
  • 100 g wody
  • 150 – 200 g cukru trzcinowego
  • 65 g miodu wielokwiatowego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry, zmielić20 s/obr. 10.
  2. Dodać natkę pietruszki, imbir, skórkę z cytyny i papryczki chili, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 6.
  4. Dodać sok z cytryny, ocet winny, wodę, cukier, miód i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Pozostawić w naczyniu miksującym na 3 godz.
  5. Po tym czasie gotować30 min/100°C/obr. 3. Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać25 min/95°C/obr. 3.
  6. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pikantny chutney marchewkowy podawać jako dodatek.
Przewijanie do góry