Pikantny chutney marchewkowy
358.9 kcal /
1501.5 kJKalorie
1501.5 kJKalorie
2.6 gBiałko
88.5 gWęglowodany
0.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 5 – 7 gałązek natki pietruszki, świeżej
- 30 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
- skórka z 1 cytryny sparzonej
- 40 g papryczek chili, świeżych pokrojonych na kawałki
- 900 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 55 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 200 g białego octu winnego
- 100 g wody
- 150 – 200 g cukru trzcinowego
- 65 g miodu wielokwiatowego
- 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać natkę pietruszki, imbir, skórkę z cytyny i papryczki chili, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać sok z cytryny, ocet winny, wodę, cukier, miód i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Pozostawić w naczyniu miksującym na 3 godz.
- Po tym czasie gotować30 min/100°C/obr. 3. Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać25 min/95°C/obr. 3.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do suchych, wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pikantny chutney marchewkowy podawać jako dodatek.