Pikantne łódeczki ziemniaczane pieczone na grillu

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
153 kcal /
641 kJ
Kalorie
3 gBiałko
22 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ¼ – ¾
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 ¼
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 1 ¼
  • łyżeczki prażonej cebulki,gotowej
  • ¼
  • łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ¼
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 500 g wody
  • 800 g ziemniaków, woskowych (niemączystych), pokrojonych w 1 cm łódeczki, ze skórką bez
  • 3 łyżki oleju

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz cayenne, kmin rzymski, czosnek granulowany, cebulkę prażoną, pieprz czarny, sól, paprykę słodką, paprykę wędzoną i cukier, zmielić30 s/obr. 10. Przesypać do dużej miski, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie otworzyć pokrywę Varomy, ziemniaki odstawić do ostudzenia na kilka min.
  3. Do ugotowanych na parze ziemniaków dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i olej, dokładnie wymieszać, aby równomiernie obtoczyć je w marynacie. Zamarynowane łódeczki ziemniaków przełożyć na arkusz żaroodpornej folii aluminiowej, dokładnie owinąć. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla, grillować pod przykryciem ok. 20 min. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs z wybranymi sosami np. ketchupem, sosem BBQ, majonezem.
Przewijanie do góry