
Pikantna wieprzowina w pomidorach z chili
416.5 kcal /
1743.8 kJKalorie
1743.8 kJKalorie
25 gBiałko
11.2 gWęglowodany
32.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki z chili (patrz wskazówka)
- 100 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę, dodać zioła prowansalskie, ½ łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, pozostałą 1 łyżęczkę soli i wodę, gotować6 min/100°C/obr. 1.
- Dodać zamarynowaną wieprzowinę, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Pikantną wieprzowinę w pomidorach z chili podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa.