Pikantna wieprzowina w pomidorach z chili

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
416.5 kcal /
1743.8 kJ
Kalorie
25 gBiałko
11.2 gWęglowodany
32.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki z chili (patrz wskazówka)
  • 100 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę, dodać zioła prowansalskie, ½ łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, pozostałą 1 łyżęczkę soli i wodę, gotować6 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać zamarynowaną wieprzowinę, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  5. Pikantną wieprzowinę w pomidorach z chili podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry