
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
425.4 kcal /
1780.8 kJKalorie
1780.8 kJKalorie
21.5 gBiałko
55.4 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 480 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 1 jajko roztrzepane
- 50 – 60 g bułki tartej
- 20 – 30 g mąki pszennej
- 1 – 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ¾ – 1 ¼
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 20 – 30 g oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do smażenia
- 10 g octu balsamicznego
- ½
- łyżeczki cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, skórkę z cytryny i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony parmezan, ciecierzycę, jajko, bułkę tartą, mąkę, kolendrę, kmin rzymski, ostrą paprykę, ½-1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać25 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować pulpety (Ø 4 cm), odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować sałatkę.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki, oliwę, ocet balsamiczny, dodać cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałą ¼-½ łyżeczki pieprzu, wymieszać, odstawić do lodówki.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć pulpety na średnim ogniu po 3-4 min z każdej strony. Usmażone pulpety odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Pulpeciki z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z letnią sałatką pomidorową.