
Pizza tęcza
676 kcal /
2832 kJKalorie
2832 kJKalorie
25 gBiałko
97 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 270
- g wody letniej
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka soli
- Sos: 300
- g krojonych pomidorów, z puszki
- 7 – 9 liści bazylii, świeżych
- 1 – 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Dodatki: 2
- kulki sera mozzarella (200g), odciśniętego z solanki na papierowych ręcznikach
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
- 100 g żółtej papryki pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w 1-2 mm kostkę (ok. 100g)
- 1 marchewka pokrojona w 1 cm kostkę (ok. 100g)
- 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (ok. 100g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną, odstawić na 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać bazylię, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na kształt koła (ok. Ø 30 cm). Na środku szklanką wyciąć koło (Ø 8 cm), wycięte ciasto odstawić (patrz wskazówka). Pozostałe ciasto przełożyć na przygotowane wcześniej blachy.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej paprykę, odstawić.
- Na 1 spodzie pizzy rozłożyć połowę wcześniej przygotowanego sosu i rozdrobnionego sera. Zaczynając od środkowej krawędzi ułożyć okrąg kolejno z połowy czerwonej cebuli, odważonej cukinii, odważonej żółtej papryki, marchewki i pomidorków koktajlowych. Ciasto skropić oliwą. W ten sam sposób przygotować drugą pizzę.
- Piec 20 min (220°C), jedna blacha po drugiej. Pizzę tęczę przekroić na pół i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.