Pizza tęcza

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
676 kcal /
2832 kJ
Kalorie
25 gBiałko
97 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na pizzę: 270
  • g wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos: 300
  • g krojonych pomidorów, z puszki
  • 7 – 9 liści bazylii, świeżych
  • 1 – 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • Dodatki: 2
  • kulki sera mozzarella (200g), odciśniętego z solanki na papierowych ręcznikach
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 100 g żółtej papryki pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w 1-2 mm kostkę (ok. 100g)
  • 1 marchewka pokrojona w 1 cm kostkę (ok. 100g)
  • 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (ok. 100g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną, odstawić na 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać bazylię, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na kształt koła (ok. Ø 30 cm). Na środku szklanką wyciąć koło (Ø 8 cm), wycięte ciasto odstawić (patrz wskazówka). Pozostałe ciasto przełożyć na przygotowane wcześniej blachy.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej paprykę, odstawić.
  7. Na 1 spodzie pizzy rozłożyć połowę wcześniej przygotowanego sosu i rozdrobnionego sera. Zaczynając od środkowej krawędzi ułożyć okrąg kolejno z połowy czerwonej cebuli, odważonej cukinii, odważonej żółtej papryki, marchewki i pomidorków koktajlowych. Ciasto skropić oliwą. W ten sam sposób przygotować drugą pizzę.
  8. Piec 20 min (220°C), jedna blacha po drugiej. Pizzę tęczę przekroić na pół i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry