Placki z mąki kokosowej
465.1 kcal /
1945.9 kJKalorie
1945.9 kJKalorie
14.5 gBiałko
52 gWęglowodany
23.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Mus owocowy: 50 – 60
- g marakui tylko miąższ i pestki
- 200 g brzoskwiń pokrojonych na kawałki
- Placki z mąki kokosowej: 100
- g napoju kokosowego
- 45 g mąki kokosowej
- 3 jajka
- 40 g ksylitolu
- 1 łyżka oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia patelni
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marakuję i brzoskwinie, zmiksować20 s/obr. 9. Mus przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać napój kokosowy, dodać mąkę, jajka, ksylitol, olej, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać niewielką ilość oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem kuchennym. Na dobrze rozgrzaną patelnię kłaść po 1 łyżce ciasta, formując placki (Ø ok. 6 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć 1-2 min z każdej strony (patrz wskazówka). Placki z mąki kokosowej podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polane musem owocowym.