
Pikantna pizza
562.3 kcal /
2352.7 kJKalorie
2352.7 kJKalorie
25.9 gBiałko
56.6 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 – 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego w plastry
- 140 g wody letniej
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 ½
- łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 240 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 240 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 150 g cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
- 4 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone w 2 mm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser mozzarella, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, mąkę, oregano i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 30-45 min. Ciasto wyrobić ponownie Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na dwie równe części (ok. 200 g każda). Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, papryczki, dodać oliwę i pozostałe ½ łyżeczki soli, dusić3 min/120°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego odcedzić przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty (ok. 25 x 25 cm) o grubości ok. 3 mm. Przełożyć na przygotowane wcześniej blachy. Ciasto posypać niewielką ilością rozdrobnionego parmezanu, ułożyć na nim plastry mozzarelli, a następnie duszoną cebulę z chili. Całość posypać pozostałym parmezanem. Piec 10-11 min (250°C), jedna blacha po drugiej. Pizzę z chili i cebulą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.