Pigwa pod kruszonką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
420.8 kcal /
1760.6 kJ
Kalorie
5.4 gBiałko
72 gWęglowodany
13.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Nadzienie z pigwy: 700
  • g pigw obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • Kruszonka: 120
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pigwy, dodać cukier, cynamon i ekstrakt z wanilii, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) lub okrągłe żeliwne naczynie natłuścić masłem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s/obr. 6. Połowę kruszonki przesypać do przygotowanej formy i docisnąć dłońmi, tworząc spód ciasta. Nałożyć nadzienie pigwowe i równomiernie posypać pozostałą kruszonką. Piec 45 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Pigwę pod kruszonką podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako deser (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry