Pigwa pod kruszonką
420.8 kcal /
1760.6 kJKalorie
1760.6 kJKalorie
5.4 gBiałko
72 gWęglowodany
13.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie z pigwy: 700
- g pigw obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Kruszonka: 120
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 320 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pigwy, dodać cukier, cynamon i ekstrakt z wanilii, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) lub okrągłe żeliwne naczynie natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s/obr. 6. Połowę kruszonki przesypać do przygotowanej formy i docisnąć dłońmi, tworząc spód ciasta. Nałożyć nadzienie pigwowe i równomiernie posypać pozostałą kruszonką. Piec 45 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Pigwę pod kruszonką podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako deser (patrz wskazówka).