Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
569 kcal /
2392 kJ
Kalorie
52 gBiałko
43 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • Pierś z kurczaka nadziewana cytrynową ricottą: 15
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g mięty, świeżej tylko liście
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 200 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 filetów z piersi kurczaka (ok. 1000g)
  • Pomidorowe risotto: 25
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasiegotowania (patrz wskazówka)
  • 200 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na ćwiartki
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 550 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, miętę i skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć 3 łyżki rozdrobnionych składników do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać ricottę, 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać20 s/obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 2. Farsz z ricotty przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Filety z piersi kurczaka przekroić w poprzek, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa najgrubszą część, aby każdy filet miał równą grubość. Filety oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli, następnie na środek każdego fileta nałożyć 1 łyżkę farszu z ricotty, złożyć wzdłuż na pół, spiąć brzegi za pomocą wykałaczek, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze. Piec 30-35 min (180°C).
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać pietruszkę i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać ryż do risotto i pomidory, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  9. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przecier pomidorowy, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować12-13 min/100°C//obr. 1.
  10. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i masło, przemieszać kopystką, pozostawić w naczyniu miksującym na 2 min. Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto udekorować rozdrobnionymi wcześniej ziołami i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry