
Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto
569 kcal /
2392 kJKalorie
2392 kJKalorie
52 gBiałko
43 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- Pierś z kurczaka nadziewana cytrynową ricottą: 15
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g mięty, świeżej tylko liście
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 200 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 6 filetów z piersi kurczaka (ok. 1000g)
- Pomidorowe risotto: 25
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto (np. Carnaroli, Arborio), o 14-15 min czasiegotowania (patrz wskazówka)
- 200 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na ćwiartki
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 550 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, miętę i skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć 3 łyżki rozdrobnionych składników do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ricottę, 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać20 s/obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 2. Farsz z ricotty przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Filety z piersi kurczaka przekroić w poprzek, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa najgrubszą część, aby każdy filet miał równą grubość. Filety oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli, następnie na środek każdego fileta nałożyć 1 łyżkę farszu z ricotty, złożyć wzdłuż na pół, spiąć brzegi za pomocą wykałaczek, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze. Piec 30-35 min (180°C).
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać pietruszkę i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż do risotto i pomidory, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przecier pomidorowy, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować12-13 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan i masło, przemieszać kopystką, pozostawić w naczyniu miksującym na 2 min. Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto udekorować rozdrobnionymi wcześniej ziołami i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.