
Piersi z kaczki w papilotach z sosem pomarańczowym
503 kcal /
2109 kJKalorie
2109 kJKalorie
49 gBiałko
26 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 piersi z kaczki, ze skórą, bez kości (ok. 150g każda)
- 3 ząbki czosnku
- 15 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- (opcjonalnie)
- 750 g pomarańczy ekologicznych, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki, plus dodatkowe 8 plastrów, ze skórą, do papilotów
- 25 g miodu
- 50 g sosu sojowego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 200 g wody
- 4 łyżki ziaren sezamu uprażonego, do posypania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Skórę na piersiach z kaczki naciągnąć i ponacinać ukośnie na całej powierzchni. Kaczkę włożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, skórkę otartą z cytryny, 750 g pomarańczy, dodać miód i sos sojowy, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć marynatę do miski, w której znajdują się piersi z kaczki, wymieszać, odstawić do zamarynowania do lodówki na ok. 1 godz. 30 min.
- Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (ok. 30 x 40 cm). Na środku każdego arkusza ułożyć 2 plastry pomarańczy.
- Rozgrzać patelnię na średniej mocy palnika. Na patelni ułożyć skórą do dołu piersi z kaczki. Smażyć ok. 5 min lub do momentu, gdy wytopi się tłuszcz, a skóra kaczki stanie się złotobrązowa. Usmażone piersi ułożyć na przygotowanych wcześniej arkuszach papieru do pieczenia, posypać pieprzem i solą, następnie zawinąć w papiloty. Ułożyć w dolnej części przytstawki Varoma i na wkładzie Varomy.
- Do naczynia miksującego wlać marynatę i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 10.
- Piersi z kaczki ułożyć na talerzu, pokroić w ok. 5 mm plastry, polać sosem pomarańczowym, posypać sezamem i udekorować ugotowanymi plastrami pomarańczy.
- Piersi z kaczki z sosem pomarańczowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.