Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
504.3 kcal /
2110 kJ
Kalorie
32.6 gBiałko
51.5 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • oliwa z oliwek do zamarynowania kurczaka
  • przyprawy do smaku, np. do kurczaka, curry, papryka mielona, sos sojowy
  • 1000 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g ryżu długoziarnistego typu parboiled
  • Sos brzoskwiniowy: 300
  • g brzoskwiń, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 – 3 łyżki musztardy np. delikatesowej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, całość wymieszać i odstawić na ok. 15 min. Zamarynowanego kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 1.
  3. Zdjąć miarkę, nałożyć przystawkę Varoma z zamarynowanym kurczakiem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie, masło i musztardę, podgrzewać8 min/90°C/obr. 5.5. Gotowym sosem polać kurczaka i ryż, podawać na ciepło.
Przewijanie do góry