
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowym
504.3 kcal /
2110 kJKalorie
2110 kJKalorie
32.6 gBiałko
51.5 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
- oliwa z oliwek do zamarynowania kurczaka
- przyprawy do smaku, np. do kurczaka, curry, papryka mielona, sos sojowy
- 1000 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- 200 g ryżu długoziarnistego typu parboiled
- Sos brzoskwiniowy: 300
- g brzoskwiń, z puszki odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 – 3 łyżki musztardy np. delikatesowej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, całość wymieszać i odstawić na ok. 15 min. Zamarynowanego kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć miarkę, nałożyć przystawkę Varoma z zamarynowanym kurczakiem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie, masło i musztardę, podgrzewać8 min/90°C/obr. 5.5. Gotowym sosem polać kurczaka i ryż, podawać na ciepło.