
Pierś z kurczaka z pesto z bryndzą
891.2 kcal /
3731.1 kJKalorie
3731.1 kJKalorie
66.3 gBiałko
11.3 gWęglowodany
66.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g nasion kolendry
- 20 g ziaren pieprzu zielonego marynowanego
- 15 g ziaren pieprzu zielonego suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g oleju rzepakowego
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 4 piersi z kurczaka, bez kości ze skórą (ok. 1200g)
- 4 piersi z kurczaka z pierwszą kością skrzydłową, ze skórą (supreme, ok. 1200g)
- Pesto z jarmużu z bryndzą: 30
- g orzechów nerkowca
- 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 60 g jarmużu bez zdrewniałych części, pokrojonego na kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 90 – 120 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
- 120 g bryndzy pokrojonej na kawałki
- ¼
- łyżeczki soli
- 1000 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry i zielony pieprz, dodać czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 8.
- Dodać olej, sok z cytryny i sól, wymieszać10 s/obr. 2. Przełożyć do dużej miski.
- Do miski z marynatą włożyć piersi z kurczaka, natrzeć dokładnie marynatą. Miskę z kurczakiem przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 12 godz. do zamarynowania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy nerkowca i orzeszki ziemne, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać jarmuż, natkę pietruszki, bryndzę, olej i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Zamarynowane piersi z kurczaka obsmażyć z każdej strony, przełożyć do dolnej części przystawki Varoma (patrz wskazówka) i na wkład Varomy, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1.
- Piersi z kurczaka podawać z jarmużowym pesto (patrz wskazówka).