Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
962 kcal /
4020 kJ
Kalorie
64 gBiałko
72 gWęglowodany
42 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami: 3
  • owoce jałowca
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (ok. 200g)
  • 1 filet z piersi indyka, bez skóry i kości (900-1000g)
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
  • Warstwowy deser śliwkowy: 40
  • g orzechów laskowych plus dodatkowa ilość posiekanych do dekoracji
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 120 g bułki tartej
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 3 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 6 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g śliwek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 40 – 70 g miodu
  • 20 – 30 g rumu (opcjonalnie)
  • 400 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Sos musztardowy: 20
  • g masła
  • 1 – 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól ilość do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jałowiec i pieprz, dodać paprykę, rozmaryn i sól, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przesypać do innego naczynia, dodać oliwę, wymieszać, odstawić.
  2. Plastry boczku rozłożyć na arkuszu papieru do pieczenia tak, aby lekko nachodziły na siebie, tworząc prostokąt (ok. 35 x 30 cm). Za pomocą pędzelka boczek posmarować przygotowaną marynatą. Na plastrach boczku ułożyć osuszonego na papierowych ręcznikach indyka, zwinąć ciasno roladę, ułożyć bez papieru do pieczenia w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary (patrz wskazówka), odstawić.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sos sojowy i miód. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z mięsem, ustawić75 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować warstwowy deser śliwkowy.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 9. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło, bułkę tartą, cynamon i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, dusić bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 2. Orzechową kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć śliwki, 20-40 g miodu, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i rum, rozdrobnić15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, gotować10 min/100°C/obr. 2. Mus śliwkowy przełożyć do innego naczynia, odstawić na 10-15 min. W tym czasie opłukać naczynie miksujące i kontynuować przygotowanie przepisu.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć twaróg i jogurt, dodać pozostałe 20-30 g miodu, sok z cytryny i pozostałą 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać10 s/obr. 4. Masę twarogową przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na dnie 5 szklanek umieść po 2 łyżki orzechowej kruszonki, następnie 2 łyżki masy twarogowej i musu śliwkowego. Czynności powtarzać do momentu wypełnienia szklanek i zużycia wszystkich składników, udekorować orzechami, odstawić do lodówki.
  9. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do urządzenia Thermomix.
  10. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 100 g ugotowanych ziemniaków, masło i musztardę, zmiksować30 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty. Sos doprawić solą do smaku. Pierś z indyka zawiniętą w boczek podawać z ziemniakami i sosem jako danie główne. Warstwowy deser śliwkowy podawać jako deser.
Przewijanie do góry