
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
962 kcal /
4020 kJKalorie
4020 kJKalorie
64 gBiałko
72 gWęglowodany
42 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami: 3
- owoce jałowca
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (ok. 200g)
- 1 filet z piersi indyka, bez skóry i kości (900-1000g)
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 750 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
- Warstwowy deser śliwkowy: 40
- g orzechów laskowych plus dodatkowa ilość posiekanych do dekoracji
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 120 g bułki tartej
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 3 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 6 łyżeczki cukru wanilinowego
- 500 g śliwek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 40 – 70 g miodu
- 20 – 30 g rumu (opcjonalnie)
- 400 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Sos musztardowy: 20
- g masła
- 1 – 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól ilość do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jałowiec i pieprz, dodać paprykę, rozmaryn i sól, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przesypać do innego naczynia, dodać oliwę, wymieszać, odstawić.
- Plastry boczku rozłożyć na arkuszu papieru do pieczenia tak, aby lekko nachodziły na siebie, tworząc prostokąt (ok. 35 x 30 cm). Za pomocą pędzelka boczek posmarować przygotowaną marynatą. Na plastrach boczku ułożyć osuszonego na papierowych ręcznikach indyka, zwinąć ciasno roladę, ułożyć bez papieru do pieczenia w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sos sojowy i miód. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z mięsem, ustawić75 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować warstwowy deser śliwkowy.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 9. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło, bułkę tartą, cynamon i 1 łyżeczkę cukru waniliowego, dusić bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 2. Orzechową kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć śliwki, 20-40 g miodu, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i rum, rozdrobnić15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, gotować10 min/100°C/obr. 2. Mus śliwkowy przełożyć do innego naczynia, odstawić na 10-15 min. W tym czasie opłukać naczynie miksujące i kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć twaróg i jogurt, dodać pozostałe 20-30 g miodu, sok z cytryny i pozostałą 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać10 s/obr. 4. Masę twarogową przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na dnie 5 szklanek umieść po 2 łyżki orzechowej kruszonki, następnie 2 łyżki masy twarogowej i musu śliwkowego. Czynności powtarzać do momentu wypełnienia szklanek i zużycia wszystkich składników, udekorować orzechami, odstawić do lodówki.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do urządzenia Thermomix.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 100 g ugotowanych ziemniaków, masło i musztardę, zmiksować30 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty. Sos doprawić solą do smaku. Pierś z indyka zawiniętą w boczek podawać z ziemniakami i sosem jako danie główne. Warstwowy deser śliwkowy podawać jako deser.