Pierś z indyka z sosem żurawinowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
242 kcal /
1013 kJ
Kalorie
24 gBiałko
21 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 2 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
  • 1 filet z piersi indyka, bez skóry i kości (ok. 1000g)
  • 1000 g wody
  • 300 g żurawiny, świeżej
  • 300 g żurawiny, mrożonej (patrz wskazówka)
  • 180 g soku jabłkowego
  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 1 kawałek skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (ok. 6 x 2 cm)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, sól, pieprz, paprykę, rozmaryn, tymianek i szałwię, wymieszać10 s/obr. 2. Powstałą marynatę przelać do dużej miski, włożyć filet z piersi indyka i wymieszać tak, aby całe mięso dokładnie pokryło się marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 12 godz. do lodówki.
  3. Zamarynowane mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą i umieścić w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić, nie zdejmując pokrywy, aby zachować ciepło. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć żurawinę, dodać sok jabłkowy, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. . Ostrożnie wyjąć i wyrzucić cynamon i skórkę z pomarańczy. Sos przelać do sosjerki. Mięso odwinąć z folii, pokroić w 1 cm plastry, ułożyć na półmisku. Pierś z indyka podawać na ciepło z dodatkiem sosu żurawinowego.
Przewijanie do góry