Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
734 kcal /
3069 kJ
Kalorie
93 gBiałko
3 gWęglowodany
37 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 150
  • g liści szpinaku baby, świeżych opłukanych (patrz wskazówka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g sera parmezan
  • 10 g seragrana padano
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 6 liści bazylii, świeżych
  • 125 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Faszerowana pierś z indyka: 1
  • pierś z indyka, bez skóry, bez kości (700-800g)
  • 6 – 9 plastrów szynki parmeńskiej
  • 6 – 9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1300 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, gotować3 min/100°C//obr. 2. Przełożyć do koszyczka, dokładnie odcisnąć kopystką nadmiar wody, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać ugotowany szpinak, orzechy włoskie i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  4. Dodać ricottę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3.
  5. Pierś z indyka ułożyć na desce do krojenia. Ostrym nożem zrobić poziome nacięcie wzdłuż grubszej strony piersi, uważając, aby nie przeciąć jej całkowicie. Otworzyć rozcięty bok, rozkładając pierś, przykryć arkuszem folii spożywczej i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem na jednakową grubość (ok. 2 cm). Przygotowany farsz nałożyć na jedną połowę piersi, przykryć drugą połową mięsa, odstawić.
  6. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (40 x 60 cm) i ułożyć na nim w jednym rzędzie 4-6 plastrów szynki tak, aby zachodziły na siebie. Na szynce ostrożnie ułożyć nafaszerowaną pierś z indyka i przykryć ją pozostałymi 2-3 plastrami szynki. Pierś z indyka zawinąć szczelnie w papier, oba końce papieru mocno skręcić. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z mięsem, gotować na parze80 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż indyk będzie całkowicie ugotowany (patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na 20 min, nie zdejmując pokrywy (patrz wskazówka). Pierś z indyka faszerowaną ricottą, szpinakiem i orzechami podawać pokrojoną na plastry, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry