Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou
865 kcal /
3622 kJKalorie
3622 kJKalorie
26 gBiałko
53 gWęglowodany
60 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 g orzeszków piniowych
- 200 g koziego sera, świeżego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczki soli
- 5 g miodu
- 2 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 16 płatów ciasta wonton uprzednio rozmrożonych
- 1 jajko roztrzepane
- ½
- ząbka czosnku
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 łodyżek bazylii, świeżej tylko liście
- 1 pomidor bezgniazd nasiennych, pokrojony w 1 cm kostkę
- 70 g oleju
- 1 szczypta cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- olej ilość do natłuszczenia Varomy
- 700 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki piniowe, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kozi ser, dodać ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, miód i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Farsz przełożyć do innego naczynia.
- Na blacie ułożyć 8 płatów ciasta wonton, na każdym płacie ułożyć 1 łyżkę farszu z koziego sera. Krawędzie każdego płatu posmarować pędzelkiem do ciasta zamoczonym w roztrzepanym jajku. Na farsz ułożyć pozostałe 8 płatów ciasta wonton i delikatnie zlepić krawędzie. 4 rogi każdego pierożka zagiąć do środka w taki sposób, aby tworzyły kopertę. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Czosnkowy parmezan przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Bazylię zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidor, olej, cukier, sok z cytryny, ocet balsamiczny, pozostałe ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać5 s//obr. 2. Sos Pistou przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka do ciasta, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej 4 pierożki, włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4 pierożki, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 3. W tym czasie, na patelni uprażyć na średniej mocy palnika odważone orzeszki piniowe. Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane czosnkowym parmezanem, polane sosem Pistou i posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi.