Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
865 kcal /
3622 kJ
Kalorie
26 gBiałko
53 gWęglowodany
60 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 g orzeszków piniowych
  • 200 g koziego sera, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczki soli
  • 5 g miodu
  • 2 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 16 płatów ciasta wonton uprzednio rozmrożonych
  • 1 jajko roztrzepane
  • ½
  • ząbka czosnku
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 łodyżek bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 pomidor bezgniazd nasiennych, pokrojony w 1 cm kostkę
  • 70 g oleju
  • 1 szczypta cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • olej ilość do natłuszczenia Varomy
  • 700 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki piniowe, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć kozi ser, dodać ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, miód i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Farsz przełożyć do innego naczynia.
  3. Na blacie ułożyć 8 płatów ciasta wonton, na każdym płacie ułożyć 1 łyżkę farszu z koziego sera. Krawędzie każdego płatu posmarować pędzelkiem do ciasta zamoczonym w roztrzepanym jajku. Na farsz ułożyć pozostałe 8 płatów ciasta wonton i delikatnie zlepić krawędzie. 4 rogi każdego pierożka zagiąć do środka w taki sposób, aby tworzyły kopertę. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Czosnkowy parmezan przełożyć do innego naczynia.
  5. Do naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Bazylię zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać pomidor, olej, cukier, sok z cytryny, ocet balsamiczny, pozostałe ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać5 s//obr. 2. Sos Pistou przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka do ciasta, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej 4 pierożki, włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4 pierożki, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 3. W tym czasie, na patelni uprażyć na średniej mocy palnika odważone orzeszki piniowe. Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane czosnkowym parmezanem, polane sosem Pistou i posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Przewijanie do góry