Pierożki półfrancuskie z dżemem
296.6 kcal /
1241.8 kJKalorie
1241.8 kJKalorie
5.3 gBiałko
40.3 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g mleka temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 640 g mąki pszennej typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50g miękkiego i 200g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, 580 g mąki, cukier, 50 g miękkiego masła, 2 jajka, żółtka, cukier waniliowy, sól i aromat cytrynowy, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 200 g zimnego masła i 60 g mąki, wymieszać, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt: 45 x 35 cm. Na środku prostokąta umieścić odważone masło z mąką. Boczne płaty ciasta złożyć do środka, przykrywając masło. Docisnąć brzegi, obrócić ciasto o 90°, rozwałkować na prostokąt (ok. 35 x 30 cm). Ciasto złożyć na pół i obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt (ok. 35 x 30 cm). Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 20 min. Powtórzyć proces wałkowania, składania, obracania i chłodzenia dwukrotnie, pamiętając, aby zawsze obracać ciasto w tę samą stronę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 20 min.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Radełkiem lub okrągłą foremką (Ø 8-9 cm) wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać łyżeczką marmoladę owocową. Dokładnie zlepić brzegi, formując pierożki. Brzegi ciastek docisnąć widelcem, odstawić do lodówki na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 170°C, termoobieg. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciastka układać na przygotowanych blachach, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 15-20 min (170°C, termoobieg). Pierożki półfrancuskie z dżemem podawać jako deser, oprószone cukrem pudrem.