
Pierogi z serem i jagodami
637 kcal /
2668 kJKalorie
2668 kJKalorie
21.7 gBiałko
93.5 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cukru
- 400 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 400 g jogurtu typugreckiego
- Farsz: 300
- g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 200 g jagód świeżych
- 200 g jagód, mrożonych
- Ciasto: 250
- g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- sól dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, wymieszać30 s/obr. 2. Słodką śmietanę przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać żółtko i cukier, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę ze słodkim twarogiem, odważyć do niej jagody, delikatnie wymieszać, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
- Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
- Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, polane słodką śmietaną.