Pierogi z serem i jagodami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
637 kcal /
2668 kJ
Kalorie
21.7 gBiałko
93.5 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cukru
  • 400 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 400 g jogurtu typugreckiego
  • Farsz: 300
  • g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 200 g jagód świeżych
  • 200 g jagód, mrożonych
  • Ciasto: 250
  • g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • sól dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać śmietanę, wymieszać30 s/obr. 2. Słodką śmietanę przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać żółtko i cukier, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do miski.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę ze słodkim twarogiem, odważyć do niej jagody, delikatnie wymieszać, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
  6. Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
  7. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Pierogi podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, polane słodką śmietaną.
Przewijanie do góry