
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
537.5 kcal /
2248.7 kJKalorie
2248.7 kJKalorie
28.3 gBiałko
75.6 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 300
- g kapusty kiszonej dokładnie odciśniętej (patrz wskazówka)
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 g wody
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 500 g resztek mięsa, ugotowanego z rosołu, całkowicie ostudzonego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- ¾ – 1
- łyżeczkę soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Ciasto: 300
- g wody plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- 30 g oleju
- 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- sól dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z kapustą i przyprawami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Liść laurowy i ziele angielskie ostrożnie wyjąć i wyrzucić, kapustę odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, rozdrobnić15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowaną na parze kapustę, sól i pieprz, rozdrobnić10-15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Jeśli to konieczne, rozdrobnić ponownie10-15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, podgrzewać4 min/50°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować w kulę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm i wykroić szklanką kółka (Ø ok. 6 cm). Na środku każdego kółka nałożyć czubatą łyżeczkę farszu, dokładnie zlepić brzegi pierogów.
- W dużym garnku na kuchence zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 l wody), partiami wkładać przygotowane pierogi. Pierogi gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzić. Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą podawać na ciepło, np. z dodatkiem zrumienionej cebuli (patrz wskazówka).