Pierogi z mięsem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
492 kcal /
2058 kJ
Kalorie
23 gBiałko
74 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 100
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 320 – 350 g mięsa wołowego ugotowanego (patrz wskazówka), bez kości, pokrojonego na kawałki
  • 40 – 50 g marchewki ugotowanej (patrz wskazówka), pokrojonej na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • Ciasto: 250
  • g wody plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • 1 jajko
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać mięso wołowe i marchewkę, rozdrobnić15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać sól, pieprz i majeranek, wymieszać10 s/obr. 5. Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
  6. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry