
Pierogi z mięsem
492 kcal /
2058 kJKalorie
2058 kJKalorie
23 gBiałko
74 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 100
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego
- 320 – 350 g mięsa wołowego ugotowanego (patrz wskazówka), bez kości, pokrojonego na kawałki
- 40 – 50 g marchewki ugotowanej (patrz wskazówka), pokrojonej na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- Ciasto: 250
- g wody plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju rzepakowego
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso wołowe i marchewkę, rozdrobnić15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sól, pieprz i majeranek, wymieszać10 s/obr. 5. Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
- Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.