
Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz
557.4 kcal /
2332.1 kJKalorie
2332.1 kJKalorie
17.8 gBiałko
100.6 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 20
- g koperku, świeżego tylko liście
- 230 g kaszy jaglanej
- 650 g wody
- 1 łyżeczkę soli plus dodatkowa ilość do osolenia wody dogotowania pierogów
- 150 g twarogu, półtłustego
- 20 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Ciasto: 250
- g wody ciepłej
- 1 jajko
- 20 g oleju rzepakowego
- 560 g mąki pszennej
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- sól dogotowania pierogów
- woda dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować17 min/100°C/obr. 1. Kaszę przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego ponownie włożyć ugotowaną kaszę, dodać rozdrobniony koperek, twaróg, śmietanę i pieprz, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać30 s/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
- Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm i wykroić szklanką kółka (Ø ok. 6 cm). Na środku każdego kółka nałożyć czubatą łyżeczkę farszu, dokładnie zlepić brzegi pierogów. Na kuchence w garnku zagotować osoloną wodę, wkładać partiami przygotowane pierogi. Gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz podawać na ciepło.