Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
557.4 kcal /
2332.1 kJ
Kalorie
17.8 gBiałko
100.6 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 20
  • g koperku, świeżego tylko liście
  • 230 g kaszy jaglanej
  • 650 g wody
  • 1 łyżeczkę soli plus dodatkowa ilość do osolenia wody dogotowania pierogów
  • 150 g twarogu, półtłustego
  • 20 g śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Ciasto: 250
  • g wody ciepłej
  • 1 jajko
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 560 g mąki pszennej
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • sól dogotowania pierogów
  • woda dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować17 min/100°C/obr. 1. Kaszę przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego ponownie włożyć ugotowaną kaszę, dodać rozdrobniony koperek, twaróg, śmietanę i pieprz, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać30 s/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
  6. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm i wykroić szklanką kółka (Ø ok. 6 cm). Na środku każdego kółka nałożyć czubatą łyżeczkę farszu, dokładnie zlepić brzegi pierogów. Na kuchence w garnku zagotować osoloną wodę, wkładać partiami przygotowane pierogi. Gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz podawać na ciepło.
Przewijanie do góry