
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
671.9 kcal /
2811.4 kJKalorie
2811.4 kJKalorie
16.6 gBiałko
83.4 gWęglowodany
31.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz na pierogi: 300
- g kaszygryczanej, prażonej
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 200 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- Ciasto na pierogi: 550
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g wody ciepłej
- ½
- łyżeczki soli
- osolona woda dogotowania pierogów
- oliwa z oliwek do wody, dogotowania pierogów
- Sos: 100
- g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, dodać sól, pieprz i wodę, całość przemieszać kopystką, gotować16 min/100°C/obr. 1. Jeśli po gotowaniu kaszy w naczyniu miksującym pozostanie nadmiar wody, do naczynia miksującego włożyć koszyczek i przytrzymując go kopystką wylać wodę.
- Dodać ser feta, wymieszać40 s/obr. 3.5. Farsz przełożyć do miski, odstawić na 10 min, aby farsz nabrał zwartej konsystencji. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować z niego kulę, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm i wykroić szklanką kółka o średnicy ok. 6 cm. Na środku każdego kółka nałożyć czubatą łyżeczkę farszu, dokładnie docisnąć i zlepić brzegi pierogów. Czynność sklejania powtarzać, aż do skończenia ciasta i farszu na pierogi.
- Pierogi gotować w garnku, wkładając partiami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oliwy. Od momentu wypłynięcia piergów na powierzchnię wody gotować jeszcze ok. 3-4 min. Czynność gotowania powtarzać, aż do skończenia pierogów.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i szczypiorek, podgrzać3 min/50°C/obr. 2. Powstałym sosem polać pierogi. Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta podawać na ciepło.