
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
74.5 kcal /
311.9 kJKalorie
311.9 kJKalorie
3 gBiałko
8 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pierogi: 160
- g wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżkę oleju
- ¼
- łyżeczki soli
- olej do natłuszczenia
- Farsz i pierogi: 400
- g białej kapusty bezgrubych części, pokrojonej na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 350 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 530 g wody
- 20 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- 10 g wina ryżowego (opcjonalnie)
- 10 g sake
- ½
- łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dolną część przystawki Varoma, wkład Varomy i miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min. W tym czasie przygotować farsz.
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g kapusty, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić20 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g kapusty, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić20 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka z rozdrobnioną wcześniej kapustą, odstawić do odsączenia.
- Do naczynia miksującego włożyć mięso mielone, dodać 30 g wody, sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać1 min/obr. 4. W tym czasie kapustę w koszyczku odcisnąć dokłanie z nadmiaru płynu, odstawić. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą kapustę, przemieszać kopystką, wymieszać6 s//obr. 5. Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 równe części (po ok. 115 g), z każdej uformować wałek (Ø 2 cm). Wałki pokroić na 8 kawałków (ok. 15 g), następnie z każdego kawałka uformować małą kulkę.Każdą kulkę ciasta cienko rozwałkować, aż do uzyskania okrągłego kształtu (Ø 9 cm). Położyć 1 łyżkę nadzienia na środku każdego placka, a następnie złożyć go na pół z nadzieniem, aby uzyskać półokrągły kształt. Ścisnąć brzegi na środku i przytrzymać jedną ręką, a drugą zrobić zakładki (na górnej krawędzi placka od środka w obie strony). Pierogi ułożyć we wcześniej przygotowanej dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma z pierogami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu (patrz wskazówka).