Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
74.5 kcal /
311.9 kJ
Kalorie
3 gBiałko
8 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na pierogi: 160
  • g wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżkę oleju
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • olej do natłuszczenia
  • Farsz i pierogi: 400
  • g białej kapusty bezgrubych części, pokrojonej na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 350 g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 530 g wody
  • 20 g sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego
  • 10 g wina ryżowego (opcjonalnie)
  • 10 g sake
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dolną część przystawki Varoma, wkład Varomy i miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min. W tym czasie przygotować farsz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 200 g kapusty, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić20 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g kapusty, dodać ½ łyżeczki soli, rozdrobnić20 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka z rozdrobnioną wcześniej kapustą, odstawić do odsączenia.
  4. Do naczynia miksującego włożyć mięso mielone, dodać 30 g wody, sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać1 min/obr. 4. W tym czasie kapustę w koszyczku odcisnąć dokłanie z nadmiaru płynu, odstawić. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą kapustę, przemieszać kopystką, wymieszać6 s//obr. 5. Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 równe części (po ok. 115 g), z każdej uformować wałek (Ø 2 cm). Wałki pokroić na 8 kawałków (ok. 15 g), następnie z każdego kawałka uformować małą kulkę.Każdą kulkę ciasta cienko rozwałkować, aż do uzyskania okrągłego kształtu (Ø 9 cm). Położyć 1 łyżkę nadzienia na środku każdego placka, a następnie złożyć go na pół z nadzieniem, aby uzyskać półokrągły kształt. Ścisnąć brzegi na środku i przytrzymać jedną ręką, a drugą zrobić zakładki (na górnej krawędzi placka od środka w obie strony). Pierogi ułożyć we wcześniej przygotowanej dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
  7. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma z pierogami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry