
Pierogi z kapustą i grzybami
567.4 kcal /
2373.9 kJKalorie
2373.9 kJKalorie
12.5 gBiałko
90.8 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 100
- ggrzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 600 g wody
- 500 g kapusty kiszonej dobrze odsączonej
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki cukru
- Ciasto: 550
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- sól dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego grzyby, opłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do miski. Miskę postawić na pokrywę naczynia miksującego i odważyć do niej wodę. Odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby dokładnie odsączyć przez koszyczek, wodę z namaczania zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Kapustę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać wodę z namaczania grzybów, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć grzyby, na wkładzie Varomy ułożyć marchewkę i pietruszkę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę, rozdrobnioną kapustę, ugotowane grzyby, masło, sól, pieprz i cukier, rozdrobnić15-17 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 2. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia na ok. 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę i wodę, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm i wykroić szklanką kółka (Ø ok. 6 cm). Na środku każdego kółka nałożyć czubatą łyżeczkę farszu, dokładnie zlepić brzegi pierogów.
- W garnku na kuchence zagotować wodę z dodatkiem soli, partiami wkładać przygotowane pierogi. Pierogi gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzić. Pierogi z kapustą i grzybami podawać na ciepło.