Pierogi z grzybami i karpiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
537.6 kcal /
2249.5 kJ
Kalorie
27.1 gBiałko
83.1 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 40
  • ggrzybów, suszonych
  • 500 g wodygorącej
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 goździki
  • 500 g dzwonek karpia, świeżych ogrubości ok. 2 cm
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g bułki tartej
  • Ciasto: 250
  • g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby, dodać wodę, odstawić na 30 min do namoczenia.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać namoczone grzyby wraz z wodą z namaczania i goździki. Włożyć koszyczek, odważyć do niego karpia, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na 30 min do ostudzenia. Karpia obrać ze skóry, usunąć ości. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć mięso z karpia, dodać sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 5.
  6. Dodać posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
  8. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi pierogów, dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z grzybami i karpiem podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry