Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
630.8 kcal /
2641.2 kJ
Kalorie
15.9 gBiałko
95.5 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 750
  • g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Ciasto: 250
  • g wody plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • sól dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć gazą (podwójnie złożoną) lub ściereczką kuchenną, następnie nałożyć na miskę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do przygotowanej wcześniej dolnej części przystawki Varoma, następnie dokładnie odsączyć za pomocą gazy lub ściereczki kuchennej, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i boczek, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  4. Dodać olej, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać odciśnięte ziemniaki, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
  7. Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
  8. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 12 min od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, polane stopionym masłem lub skwarkami.
Przewijanie do góry