
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
630.8 kcal /
2641.2 kJKalorie
2641.2 kJKalorie
15.9 gBiałko
95.5 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 750
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Ciasto: 250
- g wody plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- sól dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć gazą (podwójnie złożoną) lub ściereczką kuchenną, następnie nałożyć na miskę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić20 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do przygotowanej wcześniej dolnej części przystawki Varoma, następnie dokładnie odsączyć za pomocą gazy lub ściereczki kuchennej, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i boczek, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać odciśnięte ziemniaki, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić Ciasto /1 min.
- Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki.
- Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 12 min od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, polane stopionym masłem lub skwarkami.