Pierogi ruskie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
562 kcal /
2349 kJ
Kalorie
23 gBiałko
97 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 25
  • g kaszy manny
  • 600 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 500 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
  • 500 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 100 – 150 g cebuli podsmażonej (patrz wskazówka)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • Ciasto: 250
  • g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do posypania blatu
  • sól ilość dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać kaszę mannę, dodać ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać twaróg, cebulę, sól, pieprz, wymieszać20-25 s//obr. 4.5. W razie potrzeby całość dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, cienko rozwałkować i szklanką lub metalowym ringiem wykrawać krążki.
  4. Na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować 3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi ruskie podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry