
Pierogi ruskie
562 kcal /
2349 kJKalorie
2349 kJKalorie
23 gBiałko
97 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 25
- g kaszy manny
- 600 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 500 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
- 500 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 100 – 150 g cebuli podsmażonej (patrz wskazówka)
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- Ciasto: 250
- g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- sól ilość dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać kaszę mannę, dodać ziemniaki, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, cebulę, sól, pieprz, wymieszać20-25 s//obr. 4.5. W razie potrzeby całość dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, cienko rozwałkować i szklanką lub metalowym ringiem wykrawać krążki.
- Na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować 3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi ruskie podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.