Pierogi z bryndzą i szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
68.9 kcal /
288.5 kJ
Kalorie
2.9 gBiałko
7.7 gWęglowodany
3.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 2
  • jajka (patrz wskazówka)
  • 5 żółtek
  • 20 g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 135 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00
  • 135 g semoliny z pszenicy durum
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Farsz: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 100 g liści szpinaku, świeżych
  • 400 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g bryndzy pokrojonej na kawałki
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 150 g rzepy białej, pokrojonej na kawałki
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
  • włoska mąka pszenna do pizzy, typu 00 ilość do oprószenia blatu i deski
  • woda ilość dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtka, wodę, oliwę, mąkę, semolinę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do innego naczynia (patrz wskazówka), przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 12 godz. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać szpinak, dusić1 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ugotowane ziemniaki, bryndzę, 1 łyżeczkę soli i pieprz czarny, rozdrobnić15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć rzepę, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Rzepę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać śmietanę, pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz cayenne, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  7. Schłodzone ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat (patrz wskazówka), rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka położyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Odkładać na oprószoną mąką deskę, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, aby pierogi nie wysychały. Czynności powtórzyć dla pozostałych krążków ciasta.
  8. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Pierogi wkładać partiami do dużej ilości osolonej wody, lekko zamieszać, gotować na niewielkiej mocy palnika ok. 5 min od wypłynięcia. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach.
  9. Pierogi z bryndzą i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem rzepy ze śmietaną.
Przewijanie do góry