Piernikowy pudding chia
220.5 kcal /
923 kJKalorie
923 kJKalorie
5 gBiałko
25 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g śliwek suszonych, bez pestek
- 30 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 łyżki amarantusa, ekspandowanego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 400 g napoju migdałowego (patrz wskazówka)
- 40 g nasion chia
- 40 – 50 g syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- ¾
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- gorzka czekolada, o zawartości min. 60% kakao pokrojona na kawałki, do dekoracji
- 2 laski cynamonu przełamane na pół, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć śliwki i orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać amarantus, wymieszać kopystką. Przełożyć do 4 szklanych słoików (150 ml), docisnąć łyżką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać napój migdałowy, dodać nasiona chia, syrop klonowy, kakao, przyprawę korzenną i cynamon, podgrzewać6 min/60°C/obr. 2. Przełożyć na warstwę śliwkowo-orzechową, odstawić do lodówki na 2-3 godz. Udekorować orzechami laskowymi, gorzką czekoladą, amarantusem i laską cynamonu. Piernikowy pudding chia podawać jako deser.