Piernikowy pudding chia

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
220.5 kcal /
923 kJ
Kalorie
5 gBiałko
25 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 30 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 łyżki amarantusa, ekspandowanego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 400 g napoju migdałowego (patrz wskazówka)
  • 40 g nasion chia
  • 40 – 50 g syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • ¾
  • łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • gorzka czekolada, o zawartości min. 60% kakao pokrojona na kawałki, do dekoracji
  • 2 laski cynamonu przełamane na pół, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć śliwki i orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 8.
  2. Dodać amarantus, wymieszać kopystką. Przełożyć do 4 szklanych słoików (150 ml), docisnąć łyżką, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać napój migdałowy, dodać nasiona chia, syrop klonowy, kakao, przyprawę korzenną i cynamon, podgrzewać6 min/60°C/obr. 2. Przełożyć na warstwę śliwkowo-orzechową, odstawić do lodówki na 2-3 godz. Udekorować orzechami laskowymi, gorzką czekoladą, amarantusem i laską cynamonu. Piernikowy pudding chia podawać jako deser.
Przewijanie do góry