Piernikowe trifle z wiśniami
402.6 kcal /
1684.6 kJKalorie
1684.6 kJKalorie
6.1 gBiałko
32.9 gWęglowodany
23.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g wiśni z kompotu odsączonych, 8 łyżek kompotu zachować (patrz wskazówka)
- 100 g ciastek korzennych wegańskich, połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400g), mocno schłodzonego (patrz wskazówka)
- ¾
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 4 łyżki migdałów, w płatkach uprzednio uprażonych
- cynamon, mielony do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wiśnie, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić5 s/obr. 5. Ciastka przełożyć równomiernie do 4 pucharków. Odważone wiśnie przełożyć równomiernie na rozdrobnione ciastka, do każdego pucharka dodać po 2 łyżki kompotu. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Ostrożnie wyjąć puszkę mleczka kokosowego z lodówki. Otworzyć i przełożyć za pomocą łyżki białą, gęstą część mleczka do miski. Płynną część odstawić i wykorzystać do przygotowania innych przepisów (patrz wskazówka).
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oddzieloną, gęstą część mleczka kokosowego, ubijać bez założonej miarkiobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać przyprawę do piernika, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Kokosową bitą śmietanę przełożyć równomiernie do pucharków. Posypać płatkami migdałów. Piernikowe trifle z wiśniami podawać oprószone cynamonem jako deser.