Piernik z Varomy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
312.8 kcal /
1308.9 kJ
Kalorie
5 gBiałko
33.1 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mąki pszennej plus ½ łyżeczki i dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g cukru
  • 50 g miodu
  • 15 – 20 g korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki żurawiny, suszonej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • 80 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1000 g wody
  • Polewa czekoladowa: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 – 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanychgrubo posiekanych, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 2 – 3 łyżki migdałów, w płatkach do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Formę do przystawki Varoma® natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawę do piernika, podgrzewać3 min/60°C/obr. 2. W tym czasie w miseczce wymieszać żurawinę z ½ łyżeczki mąki, odstawić.
  3. Dodać jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać20 s/obr. 5.
  4. Dodać żurawinę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej formę z ciastem, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie zdjąć pokrywę Varomy, przechylając ją na bok, aby skroplona woda spłynęła po ściance dolnej części przystawki Varoma. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na 10 min. Po tym czasie ostrożnie przełożyć piernik na talerz. Opróżnić naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować orzechami. Piernik z Varomy podawać jako deser.
Przewijanie do góry