Piernik z kawą zbożową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
279 kcal /
1167.4 kJ
Kalorie
4.3 gBiałko
36.8 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 125 g masła pokrojonego na kawałki
  • 170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 g miodu
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 3 łyżki kawy zbożowej, rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • orzechy włoskie, łuskanegrubo posiekane, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, miód, 2 łyżki powideł, przyprawę do piernika i cynamon, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2.
  3. Dodać jajka, mleko, kawę i sodę, wymieszać15 s/obr. 4.
  4. Dodać mąkę, wymieszać10 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec 50-55 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.). Umyć naczynie miksujące.
  5. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić poziomo na 2 części i przełożyć pozostałymi 3 łyżkami powideł.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 1. Powstałą polewą równomiernie polać ciasto, następnie udekorować orzechami. Piernik z kawą zbożową podawać jako deser.
Przewijanie do góry