Piernik z kawą zbożową
279 kcal /
1167.4 kJKalorie
1167.4 kJKalorie
4.3 gBiałko
36.8 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g masła pokrojonego na kawałki
- 170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g miodu
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 3 łyżki kawy zbożowej, rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g mąki pszennej
- 100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- orzechy włoskie, łuskanegrubo posiekane, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, miód, 2 łyżki powideł, przyprawę do piernika i cynamon, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2.
- Dodać jajka, mleko, kawę i sodę, wymieszać15 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, wymieszać10 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec 50-55 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.). Umyć naczynie miksujące.
- Ostudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić poziomo na 2 części i przełożyć pozostałymi 3 łyżkami powideł.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 1. Powstałą polewą równomiernie polać ciasto, następnie udekorować orzechami. Piernik z kawą zbożową podawać jako deser.