Piernik na ciemnym piwie
166 kcal /
695 kJKalorie
695 kJKalorie
2 gBiałko
21 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Piernik: 120
- g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika igrzanego wina Dr. Oetker® (40g)
- 200 g piwa ciemnego w temp. pokojowej
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker®
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetker®
- 300 g mąki pszennej
- Polewa czekoladowa: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać4 min/70°C/obr. 3.
- Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać15 s/obr. 3.
- Dodać mąkę, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.