Pierniczki-witrażyki
78 kcal /
329 kJKalorie
329 kJKalorie
0.8 gBiałko
15.4 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 35 g masła pokrojonego na kawałki
- 35 g cukru
- 65 g miodu płynnego
- 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika
- ½
- łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 żółtko
- 165 – 170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 – 170 g landrynek, okrągłych, owocowych (różnokolorowych)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, miód, korzenną przyprawę i kakao, podgrzewać3 min/70°C/obr. 2. Odstawić do ostygnięcia na ok. 20 min.
- Dodać żółtko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej landrynki, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Foremką wyciąć gwiazdki lub inne kształty (Ø ok. 9 cm). W środku każdego pierniczka wyciąć okrągły otwór (małą okrągłą foremką, kieliszkiem lub zakrętką od butelki, Ø 4 cm). Pierniczki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, zachowując 2-3 cm odstępy.
- Piec 2 min (200°C). Pierniczki nie powinny się przyrumienić.
- Wyjąć blachę z pierniczkami, w każdy otwór włożyć landrynkę, piec kolejne 3-5 min (200°C) lub do momentu roztopienia się landrynek i wypełnienia całej powierzchni otworów. Pierniczki zdjąć z papieru dopiero po całkowitym ostygnięciu i stężeniu landrynek.
- Pierniczki podawać jako deser lub użyć jako ozdoby świątecznej.