Pierniczki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
63 kcal /
263.5 kJ
Kalorie
1.1 gBiałko
12.4 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pierniczki: 40
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g miodu wielokwiatowego, płynnego
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • Lukier: 100
  • g cukru
  • 10 – 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, wymieszać5 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
  5. Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
  7. Dodać sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 4.
  8. Pierniczki dekorować lukrem, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru. Pierniczki podawać jako przekąskę lub deser.
Przewijanie do góry