
Pieczony schab z orzechami i pudrem z grzybów
416.4 kcal /
1743.3 kJKalorie
1743.3 kJKalorie
35.5 gBiałko
7.6 gWęglowodany
27.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 120
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 25 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka pudru zgrzybów (patrz wskazówka)
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Pieczony schab: 1200
- g schabu wieprzowego w całości
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej
- 5 łyżek wody
- Sos: 120
- g wody
- 2 łyżki pudru zgrzybów (patrz wskazówka)
- 1 ½ – 2
- łyżeczki mąki pszennej
- ¼ – ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, bułkę tartą, jajko, puder z grzybów, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab. Za pomocą ostrego noża zrobić w mięsie 3 głębokie, podłużne nacięcia (na głębokość min. 5 cm). Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i szałwią. Nacięcia w mięsie wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Schab obwiązać nicią kuchenną w kilku miejscach, niezbyt ściśle, żeby farsz pozostał w nacięciach. Schab ułożyć nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym lub naczyniu kamionkowym do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka). Do naczynia wlać wodę. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywą naczynia kamionkowego.
- Piec 15 min (200°C), następnie zmniejszyć temp. do 170°C i piec kolejne 60 min (patrz wskazówka).
- Upieczony schab przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową, aby zachować ciepło.
- Do naczynia miksującego ostrożnie wlać płyn powstały w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia i wodę, dodać puder grzybowy, mąkę i sól, gotować3 min/100°C/obr. 2. Sos przelać do sosjerki. Pieczony schab z orzechami i pudrem grzybowym podawać na gorąco, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i wybranej surówki.