Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
714 kcal /
2987.5 kJ
Kalorie
46.3 gBiałko
51 gWęglowodany
34.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynowanie mięsa: 1
  • łyżka owoców jałowca
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • ½
  • łyżki soli morskiej,gruboziarnistej
  • 1 łyżka oleju
  • 1000 – 1200 g rostbefu w całości
  • Pieczenie mięsa i purée z suszonymi pomidorami: olej do natłuszczenia
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 300 g mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła
  • Sos z czerwonego wina: 100
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 200 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 70 g wody plus dodatkowe 3-4 łyżki
  • 1 – 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
  • 1 – 2 łyżki żurawiny, do mięs
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jałowiec, kolendrę, pieprz i ziele angielskie, prażyć5 min/120°C/obr. .
  2. Dodać sól, zmielić20 s/obr. 9.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rostbef. Mięso dokładnie natrzeć ze wszystkich stron zmielonymi przyprawami i olejem. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki do zamarynowania na min. 12 godz. (najlepiej na całą noc). Po tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  5. Zamarynowany rostbef ciasno związać nicią kuchenną i umieścić w przygotowanym naczyniu żaroodpornym bez pokrywy. Piec 1 godz. 20 min (190°C). Upieczone mięso odstawić na ok. 10 min, aby odpoczęło. Na ok. 40 min przed końcem pieczenia rozpocząć przygotowanie purée i sosu.
  6. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mleko, czosnek i sól, gotować18-20 min/98°C/obr. 2.
  8. Dodać rozdrobnione suszone pomidory i masło, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia, w którym purée będzie podawane, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i masło, dusić5 min/120°C/obr. .
  10. Dodać wino, 70 g wody, dżem z czerwonej porzeczki i koncentrat bulionu mięsnego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać5 min/120°C/obr. 2. W tym czasie w miseczce wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami zimnej wody.
  11. Do naczynia miksującego dodać mieszankę skrobi i wody, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać8 min/120°C/obr. 2. Założyć miarkę, zmiksować20 s/obr. 7. Sos z czerwonego wina przelać do sosjerki. Pieczony rostbef podawać pokrojony na cienkie plastry, z dodatkiem purée z suszonymi pomidorami i sosu z czerwonego wina.
Przewijanie do góry