
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
714 kcal /
2987.5 kJKalorie
2987.5 kJKalorie
46.3 gBiałko
51 gWęglowodany
34.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowanie mięsa: 1
- łyżka owoców jałowca
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- ½
- łyżki soli morskiej,gruboziarnistej
- 1 łyżka oleju
- 1000 – 1200 g rostbefu w całości
- Pieczenie mięsa i purée z suszonymi pomidorami: olej do natłuszczenia
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- Sos z czerwonego wina: 100
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g wody plus dodatkowe 3-4 łyżki
- 1 – 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
- 1 – 2 łyżki żurawiny, do mięs
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jałowiec, kolendrę, pieprz i ziele angielskie, prażyć5 min/120°C/obr. .
- Dodać sól, zmielić20 s/obr. 9.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rostbef. Mięso dokładnie natrzeć ze wszystkich stron zmielonymi przyprawami i olejem. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki do zamarynowania na min. 12 godz. (najlepiej na całą noc). Po tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Zamarynowany rostbef ciasno związać nicią kuchenną i umieścić w przygotowanym naczyniu żaroodpornym bez pokrywy. Piec 1 godz. 20 min (190°C). Upieczone mięso odstawić na ok. 10 min, aby odpoczęło. Na ok. 40 min przed końcem pieczenia rozpocząć przygotowanie purée i sosu.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mleko, czosnek i sól, gotować18-20 min/98°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnione suszone pomidory i masło, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia, w którym purée będzie podawane, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i masło, dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać wino, 70 g wody, dżem z czerwonej porzeczki i koncentrat bulionu mięsnego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać5 min/120°C/obr. 2. W tym czasie w miseczce wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami zimnej wody.
- Do naczynia miksującego dodać mieszankę skrobi i wody, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać8 min/120°C/obr. 2. Założyć miarkę, zmiksować20 s/obr. 7. Sos z czerwonego wina przelać do sosjerki. Pieczony rostbef podawać pokrojony na cienkie plastry, z dodatkiem purée z suszonymi pomidorami i sosu z czerwonego wina.