Pieczony naleśnik jaglany z malinami i jogurt mango

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
11095 kJ /
2650 kcal
Kalorie
102.3 gBiałko
362.3 gWęglowodany
95.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczony naleśnik jaglany: 200
  • g bananów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 3 jajka
  • 45 g płatków jaglanych
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 100 g malin, świeżych
  • Jogurt mango: 400
  • g mango, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 1000 g mleka, 3,2% tłuszczu, niepasteryzowanego, w temp. pokojowej
  • 120 g jogurtu naturalnego, z kulturami bakterii, min. 2 % tłuszczu
  • 200 g mleka skondensowanego, słodzonego (opcjonalnie)
  • 70 g mleka w proszku (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę (20 x 20 cm) lub tortownicę (Ø 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć banany, dodać ekstrakt z wanilii, cukier waniliowy, jajka, płatki jaglane i wiórki kokosowe, zmiksować1 min/obr. 6.
  3. Dodać maliny, wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, piec 15-20 min (200°C). Po upieczeniu naleśnik odstawić w formie do całkowitego ostudzenia. W tym czasie umyć naczynie miksujące, następnie rozpocząć przygotowanie jogurtu.
  4. Do naczynia miksującego włożyć mango, zmiksować20 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 200 g musu z mango, dodać mleko, jogurt, mleko skondensowane i mleko w proszku, podgrzewać5 min/50°C/obr. 3. W tym czasie pozostały mus z mango odstawić do lodówki. Jogurt przełożyć do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków lub małych pojemników, pozostawiając kilka cm wolnej przestrzeni w górnej części na mus owocowy. Owinąć kocem bezpośrednio po przygotowaniu, aby zatrzymać ciepło. Zamknięte słoiki pozostawić na 8-10 godz. w temp. pokojowej, następnie na wierzch jogurtu wyłożyć odstawiony mus z mango, odstawić do lodówki do momentu podania.
  6. Pieczony naleśnik jaglany pokroić na kawałki, następnie przełożyć do plastikowego pojemnika i zapakować razem z jogurtem mango w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry