Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
483.3 kcal /
2021.9 kJ
Kalorie
36.6 gBiałko
22.6 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorów, suszonych w oleju, odsączonych (olej zachować)
  • 30 g oleju pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
  • ½
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-200g każdy)
  • 4 – 6 łyżek soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować cukinię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą cukinią. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 190ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać suszone pomidory, olej odsączony z pomidorów i pieprz cayenne, zmiksować3 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie3 s/obr. 9.
  6. Filety z łososia ułożyć na przygotowanej blasze, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na filety, równomiernie rozprowadzić. Piec 12-14 min (190°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma ze spiralizowaną cukinią, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Ugotowaną na parze cukinię rozłożyć równomiernie do 4 talerzy, na wierzchu ułożyć upieczonego łososia. Pieczonego łososia ze spiralizowaną cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego natką pietruszki.
Przewijanie do góry