
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM5)
483.3 kcal /
2021.9 kJKalorie
2021.9 kJKalorie
36.6 gBiałko
22.6 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 4 ząbki czosnku
- 100 g pomidorów, suszonych w oleju, odsączonych (olej zachować)
- 30 g oleju pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
- ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-200g każdy)
- 4 – 6 łyżek soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować cukinię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą cukinią. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać suszone pomidory, olej odsączony z pomidorów i pieprz cayenne, zmiksować3 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie3 s/obr. 9.
- Filety z łososia ułożyć na przygotowanej blasze, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na filety, równomiernie rozprowadzić. Piec 12-14 min (190°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma ze spiralizowaną cukinią, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Ugotowaną na parze cukinię rozłożyć równomiernie do 4 talerzy, na wierzchu ułożyć upieczonego łososia. Pieczonego łososia ze spiralizowaną cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego natką pietruszki.