
Pieczony boczek w pięciu smakach
393 kcal /
1644.2 kJKalorie
1644.2 kJKalorie
14.5 gBiałko
0 gWęglowodany
36.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Przyprawa pięciu smaków: 2
- laski cynamonu przełamane na pół
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 6 goździków
- Pieczony boczek: 2
- łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 600 g surowego boczku, bez kości, ze skórą w jednym kawałku
- 2 łyżki soli morskiej,gruboziarnistej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cynamon, pieprz syczuański, anyż, nasiona kopru włoskiego i goździki, prażyć5 min/120°C//obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na 10 min do ostygnięcia.
- Umieścić naczynie miksujące w obudowie, zmielić30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie30 s/obr. 10. Przyprawę pięciu smaków przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.
- Do miseczki wsypać 2 łyżki przyprawy pięciu smaków, sól i cukier, wymieszać, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej boczek, odstawić. Boczek natrzeć wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw, pomijając skórę. Na powierzchni skóry wykonać dziurki w 2 cm odstępach za pomocą ostrego noża. Owinąć boczek w folię aluminiową, przełożyć z powrotem do miski. Miskę owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 8 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Boczek odwinąć z folii, ułożyć skórą do góry w naczyniu żaroodpornym lub naczyniu kamionkowym do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka), następnie posypać skórę solą morską.
- Piec 30 min (220°C). Wyjąć ostrożnie naczynie żaroodporne, odstawić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temp. 200°C.
- Zdjąć z boczku pozostałą na skórze sól morską za pomocą łyżeczki. Ostrożnie w przestrzeniach pomiędzy wcześniej wykonanymi dziurkami wykonać kolejne dziurki za pomocą ostrego noża.
- Piec 20 min (200°C), odstawić do ostygnięcia. Pieczony boczek w pięciu smakach podawać pokrojony w plastry (patrz wskazówka).